Vung Tau: DC6 – Thang Long mixed-use development

21 May

VNRE – ICE (Ideas for Contemporary Environments) with local architect Trinity & Associates was awarded the 2nd Prize for its entry for DC6 – Thang Long, a mixed-use Development, as a popular beach resort near Ho Chi Minh City, Vietnam. The design incorporates time share units, residential apartments, serviced apartments and commercial programs, adding up to 30,000 sqm.


Vung Tau is a prosperous and popular seafront resort city rich in natural energy and other resources which attracts business and tourists from all over Vietnam. It is one of the most modern cities of Vietnam. ICE’s approach to the high density demands of the site was to create an iconic Urban Resort that transforms the high density and huge volumes into a dynamic, fluid configuration, that comes alive with shifting towers, ensuring maximization of the view in all directions of the ocean and Vung Tai City for every apartment.

This strategic design approach also enabled the design to pull the apartment towers away from each other at important angles, providing the maximum level of privacy and exclusivity despite the density. The towers are supported by a podium, which incorporates clubhouse and resort facilities as well as shopping and F&B in a richly programmed landscape garden.


With the shifting towers, the structure is reinforced by a space frame on the top floor, reinforcing and transferring shear loads to the central core. This makes the structure very economical at no more than 15% over a more standard ‘vertically loaded’ design as the shifting of the floor plates is kept minimal (rotation less than 90 degrees), and the engineering of the lateral forces are kept at a minimum.









– Architects: ICE – ideas for contemporary environments (local architect: Trinity & Associates)
– Location: Vung Tau, Vietnam
– Project Name: DC6 – Thang Long
– Client: DIC Group
– Kind of Project: Invited International Competition
– Prize: 2nd Prize
ICE Design Team: Ulrich Kirchhoff, Louise Low, Claudia Wigger, Minh Le Van, Tim Mao Yiqing
– Site Area: 55,000 sqm
– Construction Area: 330,000 sqm.

Source: ArchDaily
Pictures/ Courtesy of ICE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: